European Obesity day

Ja, je leest het goed! Vandaag is het European Obesityday. Als ex- morbide obesitas patiënt vond ik dat ik hier wel een artikel aan kon wijden.

Middels deze dag willen ze obesitas meer onder de aandacht brengen omdat het momenteel een epidemie is. Zo heeft 14% van de Nederlandse bevolking zwaar overgewicht waarvan 1 op de 3 levensbedreigend overgewicht (Morbide obesitas). Best heftig als je dat zo leest. Van de week heeft RTL late night hier ook wat aandacht aan gegeven door 2 bekende Nederlanders, die als hulpmiddel een maagverkleining hebben gehad, deel te laten uitmaken van het programma. Je bekijkt de aflevering hier. 

 

Op de website van de European Obesityday wordt obesitas omschreven als een ziekte. Dit was ook mijn grootste verbazing toen ik sprak met artsen over de oplossingen voor obesitas (denk aan: maagverkleining, maagband, diëten en psychische hulp). Bij nader inzien durf ik nu ook wel te zeggen dat ik echt ziek was en mijn levenskwaliteit sterk beïnvloed werd doordat ik gevangen zat in een te zwaar lijf. Bij mij bleek mijn overgewicht te komen door psychische problemen waar ik in de toekomst meer over zal vertellen. Ik geloof namelijk ook echt dat niemand er met zijn volle 100% voor kiest om ongezond te zwaar te zijn. Wat zijn hier dan oplossingen voor en hoe komt je uit een levensstijl die ten kosten gaat van een goede gezondheid? Bij mij hielp het op mijn psychische problemen eerst op te lossen. Zoals: waarom at ik teveel en ongezond? Waarna ik om de grote hoeveelheid overgewicht te verliezen een traject heb gevolgd voor een maagverkleining.

Nu 60 kilo lichter kan ik stellen dat dit voor mij de beste stappen van mijn leven waren en ik blij ben dat ik een gezonde toekomst tegemoet ga. Zonder alle lasten van overgewicht. Zo zou ik niet ouder worden dan 60 jaar, geen kinderen kunnen krijgen, levenslang last hebben van gewrichtspijn, suikerziekte krijgen en ongelukkig zijn voor de rest van mijn leven. Poeff toch blij dat ik door bijna al die punten nu een streep kan zetten.

Ik ben blij om te zien dat er steeds meer aandacht en begrip komt voor overgewicht zodat dooddoeners als “ieder pondje gaat door het mondje” teniet worden gedaan. Simpel weg werkt het wel zo natuurlijk maar door steeds meer mensen te spreken weet ik inmiddels wel beter dan dat! Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *